Jopke KruytIn de ruim 40 jaar dat ik verpleegkundige was, ben ik veel in aanraking gekomen met dementie. Sinds 2019 begeleid ik vrienden en familieleden van mensen met dementie. Vanuit de zorg is er vooral aandacht voor mensen met dementie en minder voor de mensen om hen heen. Sinds ik niet meer praktiserend verpleegkundige ben, ben ik me gaan richten op die omgeving.

Vrienden en familieleden 'lijden' vaak meer onder dementie, dan mensen met dementie. Om deze reden zeg ik altijd: "Dementie heb je nooit alleen".

Professionele achtergrond

Na mijn opleiding HBO- verpleegkunde in Nijmegen heb ik 14 jaar als wijkverpleegkundige gewerkt. Ik was verantwoordelijk voor een eigen wijk, waar ik alle zorg verleende. Het ene moment was ik op bezoek bij een ernstig zieke wijkbewoner of een alleenwonende oudere met dementie en het volgende moment kwam ik bij een gezin waar net een kind was geboren of een peuter was die slecht at. Wat ik in die jaren heb geleerd is dat:

  • vrienden, familie en buren van groot belang zijn voor iemand met een ziekte of beperking en zijn / haar partner;
  • kleine aanpassingen soms een wereld van verschil kan betekenen;
  • hulp vragen moeilijk is, maar hulp geven fijn is om te doen;
  • partners en kinderen moeilijk een evenwicht bewaren tussen zorgen voor een ander en zorgen voor henzelf.

Na het behalen van mijn Master of Science in Nursing heb ik een aantal jaren op het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn gewerkt. Hier heb ik o.a. pilots begeleid voor het invoeren van Belevingsgerichte Zorg in zorgorganisaties en landelijke vakgroepen opgezet. In 2001 ben ik als zelfstandige gaan werken. De eerste jaren met zorginhoudelijke projecten, interim management en scholingen voor (hoofdzakelijk) verpleegkundigen en verzorgenden.

In de periode 2006 tot 2019 combineerde ik scholingen en zorginhoudelijke projecten met uitvoerende zorg als verpleegkundige in de langdurige zorg. Sinds 2019 richt ik me volledig op begeleiding en advies.

Ik kijk met een brede en open blik naar mensen en naar de vragen zij hebben. Of het nu gaat om iemand met een ziekte of beperking en zijn vrienden en familie of veranderingen in een team of organisatie. Ik zoek naar de eigen kracht van mensen en teams. Zodat zij deze effectief kunnen inzetten voor hun eigen gezondheid en die van anderen.

Voor particulieren
regio Gouda en Gorssel

Voor zorgorganisaties
landelijk

06 20 52 58 75
mail@jopkekruyt.nl
www.jopkekruyt.nl

­